Karaciğer Hastalığı Olanlar Dikkat
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi iç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Özkan, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine yaptığı açıklamada, hekimlerin kanıta dayalı bilimsel verilerden hareket ettiği için bitkilerle uğraşmadığını ancak bu işi anlamayan ama bu işten belli menfaatler sağlayabilecek kişilerin ortaya çıktığını belirti.
Hasta takibi olmadan, hastanın önceki ve sonraki bulgularını bilmeden, kişilere çeşitli bitkilerin tavsiye edildiğini ifade eden Özkan, "Bitkilerin içerikleri o kadar çok toksinler, o kadar çok çeşitli maddeler içerir ki bunların faydalı kısımlarından vücut yararlanırken, zararlı kısımlarını karaciğer atar. Hele hele bir de karaciğerde bir yük varsa, yağlanma, hepatit B ve C gibi virüsler varsa bu ekstradan bitkilerle gelecek olan maddeler karaciğerin yükünü artırır. Dolayısıyla faydalı olacağı yerde zararlı olur" diyerek uyardı.
Karaciğer uzmanı olmayan kişilerden böyle tavsiyelerin alınmaması gerektiğine dikkati çeken Özkan, bazı karaciğer uzmanlarının da bu konuya eğilerek, konunun bilimsel bir platformda devam etmesini sağlaması önerisinde bulundu.
Her bitkinin zararsız olmadığını vurgulayan Özkan, "Sigara bitkidir, zararlı. Esrar bitkidir, zararlı" ifadelerini kullandı.
KARACİĞER DOSTU BİTKİLER
Bugüne kadar yapılan çalışmalarda karaciğer dostu olarak bilinen birkaç bitki bulunduğuna işaret eden Özkan, deve dikeni, enginar, ekinezya, kekik, sarımsak, söğüt yaprağı, karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi ve elma suyunun karaciğer dostu bitkiler olduğunun ortaya konulduğunu ifade etti.
Özkan, şunları söyledi:
"Son zamanlarda ilacı yapılmaya çalışılan deve dikeni. Deve dikeninin tohumundan tutun, tüm parçaları karaciğer hastaları için faydalıdır. Enginar, özellikle yaprakları. Diğer kısımlarının çok yararlı olmadığı biliniyor. Yaprakları, karaciğerin safrasını ve kimyasını düzeltiyor. Ekinezya var. Bu bitki, bağışıklık sistemini uyaran, kamçılayan bir maddedir. Kekik, karaciğeri, safrayı geren damarları genişletiyor, bağırsakları rahatlatıyor, spazmları çözüyor, hazmı kolaylaştırıyor. Sarımsak, güçlü bir antioksidandır, kansere karşı koruyucudur. Karaciğeri destekleyici etkisi vardır. Sarımsak çok faydalı bitkilerden bir tanesidir. Söğüt yaprağı içerisinde aspirin benzeri maddeler var, enfeksiyonlara karşı vücudu korur. Karahindiba, zencefil, kırmızı biber, arnavut biberi, elma suyu bunlar çok yararlı. Kararında kullanmak şartıyla bal." değerlendirmesinde bulundu.
KARACİĞERİ TEMİZLEMEK MÜMKÜN
Özkan, karaciğerin vücudu toksinlerden arındıran önemli bir organ olduğunu belirterek, karaciğer için faydalı olan bitkilerin karışımından elde edilen kürle karaciğerin temizlenmesinin mümkün olduğunu belirti.
Hazırlanan kürün ayda 5 gün, 3 ay kullanılmasıyla karaciğeri temizlemenin mümkün olduğunu dile getiren Özkan, "Bunun için hasta ileri derecede kanser, hepatit ve böbrek hastası olmayacak" diye konuştu.
Prof. Dr. Özkan, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Hamileleri bilmiyoruz çok küçük çocuklarda da kullanmamak lazım. Bunun dışında çamaşırhanede çalışanlar, duvar boyacıları, egzoz dumanına maruz kalan tamirciler, akü ve deri fabrikaları, kuru temizlemeyle hava kirliliğinin çok olduğu bölgede çalışanlar ve aşırı alkol tüketenler risk gruplarıdır. Bunlara bu karaciğeri yıkanma kürleri uygulanması yararlıdır." dedi.
Piyasada hazır vaziyette antioksidan diye satılan meyve suları ve benzeri içeceklerin fayda yerine zarar getirdiğini anlatan Özkan, "Bunların içerisinde hem katkı maddeleri var hem de dışlarında alüminyum kapaklı kutularda pazarlanmaktadır. Bunların çoğunda da fruktoz oranı da yüksektir. Bunlar bizatihi karaciğer yağlanmasına yol açabilir. Risk grubunda olan kişiler, karaciğer dostu dışındaki bitkileri ya çok az ya da hekimimize danışarak tüketeceğiz" ifadelerini kullandı.
Kaynak : AA
KARACİĞERİ TEMİZLEYEN 19 SÜPER GIDA!
Karaciğerimiz en önemli organlarımızdan, karaciğersiz yaşamaya imkan yok. Bazı önemli fonksiyonları şöyle sıralanabilir: - Kanı toksin, ilaç, alkol gibi zararlı maddelerden temizler.
- Vitaminleri ve demiri depo eder.
- Vücudun şeker düzeyi düştüğünde depolanmış şekeri kullanılabilir şekere dönüştürür.
- Yağları sindirmekte gerekli olan "safra"yı üretir.
- Hemoglobin, insülin ve diğer hormonları indirger.
- Eski kırmızı kan hücrelerini tahrip eder.
Karaciğer birçok hayati işlev görür o nedenle de hastalıklara çok açıktır. Maalesef çevremizde pek çok kirliliğe maruz kalıyoruz. Kullandığımız temizlik ürünlerindeki zararlı kimyasallardan tarım ilaçlarına çok çeşitli kirletici madde sayılabilir. Bunlara maruz kalmaktan kaçınsak da istemeden etkilenebiliyoruz. O nedenle maruz kaldığımız kirliliklerden arınmaya çalışmalıyız, özellikle karaciğerimizi arındırmalıyız. İşte karaciğerimizi temizleyen gıdalar:
1- Pancar ve havuç
2- Domates
3- Greyfurt
4- Ispanak
5- Turunçgiller
6- Lahana
7- Zerdeçal
8- Ceviz
9- Avokado
10- Elma
11- Bürüksel lahanası
12- Sarımsak
13- Karahindiba
14- Yeşil yapraklı sebzeler
15- Turpgiller
16- Kuşkonmaz
17- Yeşil çay
18- Zeytinyağı
19- Glütensiz tahıl
AYVA'NIN İNANILMAZ FAYDALARI
1- Çocuklarda ishali keser:
1 çay bardağı suyun içinde 5 – 6 tane ayva çekirdeğini 10 dakika süresince kaynatılıp ılıdığında içirilir ve ishalin kesilmesi sağlanır.
2-Cilt hastalıklarına iyi gelir:
Yukarıda ishal için verdiğimiz çay aynı zamanda cilde uygulandığında dudak çatlamaları, egzama, meme ucu yaraları ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Cilde pamukla sürerek kırışıklıklarında azalmasını sağlayabilirsiniz.
3-Ayva çekirdeğinin öksürüğe faydası:
1 bardak ılık suya 1 avuç ayva çekirdeği ekleyin ve jel gibi olana kadar suda bekletin. Bu su tüketildiğinde öksürüğün ve bronşit rahatsızlığın azalmasında etkilidir.
4-Ayva çekirdeğinin yanığa faydası:
Yarım su bardağı suya ayva çekirdeklerini ekleyin ve bekletin. Bu su ile yanık oluşmuş bölgelere pamukla pansuman yapın. Aynı zamanda yanık izlerini geçirmede de faydası vardır.
5-Doğum sonrası çatlakları gideriyor:
Suna Dumankaya ayva çekirdeği kürü ile doğumdan sonra oluşan çatlakların gittiğini dile getiriyor. İlk olarak 1 adet ayvanın çekirdeklerini çıkarın, Yarım bardak suyun içerisine çekirdekleri ekleyip geceden sabaha kadar bekletin. Sabaha kadar beklemiş olan karışımı süzgeçten geçirin, 3 yemek kaşığı Hindistan cevizi suyu ilave edip karıştırın.
6-Enfeksiyon riskini azaltır:
Ayva çekirdekleri ezilerek bal ile karıştırılıp tüketilir. Enfeksiyon riskini azaltan bu karışım vücudunuzu birçok hastalığa karşı da korumaktadır. Bu karışım aynı zamanda mide, bronşit, öksürük ve bağırsaklarda oluşabilecek sorunları da önlemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınız Yazınız...